Website Carbon Calculator

Deze tool in het kort

Op een speelse manier inzicht in de CO2-uitstoot van je webpagina’s.

Naam: Website Carbon Calculator

Ontwikkelaar: Wholegrain Digital

Level: Makkelijk

Categorie: ,

Wat is de Website Carbon Calculator?

De Website Carbon Calculator is een tool ontworpen door Wholegrain Digital om de ecologische voetafdruk van je website te meten. Heel handig, als je wilt werken aan het verduurzamen van je online aanwezigheid. Deze online calculator schat hoeveel CO2 jouw website genereert per bezoek, en geeft inzicht in hoe “groen” je website eigenlijk is in de vorm van een label.

Hoe werkt de Website Carbon Calculator?

Via de tool kun je een url van je website invoeren. Vervolgens wordt je webpagina gemeten, en krijg je een rapport voorgeschoteld. In dit rapport zie je allereerst welk label jouw website toegewezen krijgt en hoe ‘schoon’ of ‘vies’ jouw website is in verhouding tot het wereldwijde gemiddelde. Scoor je label A of zelf A+, dan zit je op de goede weg. Maar heb je label F, dan is er werk aan de winkel.

Een sterk punt van de Website Carbon Calculator is dat het het energieverbruik van je website vergelijkt met andere dagelijkse activiteiten, zoals autorijden. Door in het rapport je maandelijkse bezoekersaantal in te voeren, berekent de tool bijvoorbeeld hoeveel kilometer je zou kunnen rijden met een elektrische auto met dezelfde hoeveelheid energie, of hoe vaak je een mobiele telefoon zou kunnen opladen. Dit maakt de gevolgen van je website tastbaarder.

Goed om te weten

De Website Carbon Calculator geeft je een goed algemeen beeld van de duurzaamheid van jouw website, en zet de uitstoot ervan in perspectief door begrijpelijke vergelijkingen te maken. Wat de tool niet doet, is je inzicht geven in waarom je website op een bepaalde manier scoort, en hoe je je score kunt verbeteren. Daarom raad ik je zeker aan om naast deze tool ook Ecograder te gebruiken, een andere tool die specifieke suggesties geeft voor verbeteringen.

Houd er ook rekening mee dat deze tool enkel en alleen de pagina meet die je invoert. Voer je de link van je homepage in, dan wordt dus alleen je homepage gemeten, en niet je contact of blogpagina. Je kunt deze wel apart invoeren.

Meer tools op een rij:

Green Web Check

Check of jouw hostingprovider groene stroom gebruikt.

Ontwikkelaar: Stichting The Green Web Foundation

Level: Makkelijk

Website Carbon Calculator

Op een speelse manier inzicht in de CO2-uitstoot van je webpagina’s.

Ontwikkelaar: Wholegrain Digital

Level: Makkelijk

Categorie: ,

Scroll naar boven