Blog header

Tip: Controleer of jouw website op groene stroom draait

Deze tip in het kort

Level: Makkelijk

Impact: Hoog

Inspanning: Laag

Wist je dat de energiebron van je hostingprovider een grote impact heeft op de duurzaamheid van je website? Het draaien van jouw website op groene stroom is een eenvoudige stap met een groot effect. Hier is hoe je dit kunt controleren:

1. Vraag het je hosting provider

Een goede manier om erachter te komen is door direct contact op te nemen met je hostingprovider. Vraag of ze gebruikmaken van hernieuwbare energiebronnen en of ze certificaten zoals Renewable Energy Certificates (RECs) of Guarantees of Origin (GoOs) kunnen overleggen.

2. Check duurzaamheidsclaims

Sommige providers vermelden hun energiegebruik en duurzaamheidsinitiatieven op hun website. Kijk naar secties zoals ‘Over ons’ of ‘Duurzaamheid’ voor meer informatie.

3. Gebruik tools voor het verifiëren van groene hosting

Er zijn online tools beschikbaar die kunnen helpen bepalen of een website groene energie gebruikt. Websites zoals The Green Web Foundation bieden gratis checks waarbij je eenvoudig je website-URL kunt invoeren om de hostingstatus te controleren, zie hieronder.

Green Web Check

Check of jouw hostingprovider groene stroom gebruikt.

Ontwikkelaar: Stichting The Green Web Foundation

Level: Makkelijk

Oh, oh! Geen groene stroom?

Blijkt je huidige hostingprovider niet op groene stroom te draaien? Niet getreurd, je kunt altijd overstappen. Zelf ben ik fan van mijn.host. Dit is een Nederlandse partij met enkel servers in Nederlandse datacenters. Deze datacenters draaien 100% op hernieuwbare energie. Daarbij werken ze er op dit moment aan om de restwarmte die deze datacenters creëren, op te slaan voor woningen en gebouwen in de buurt. Op de website van mijn.host vind je meer informatie over hun duurzaamheidsbeleid.

Laat je je nieuwe website door mij maken, dan regel ik de hosting voor je. Wil je zelf overstappen naar mijn.host, dan hebben ze een fijne verhuisservice die je daarbij kan helpen. Via de link hieronder kun je de WordPress-hostingpakketten van mijn.host bekijken.

Scroll naar boven