Zoekbalk

Wat is een groene website?

Heb je ooit nagedacht over hoe milieuvriendelijk jouw digitale voetafdruk is? Ikzelf tot niet zo lang geleden ook nog niet. In deze blog leg ik je uit wat een groene (of duurzame) website precies is, waarom het belangrijk is, en hoe je zelf kunt bijdragen aan een duurzamer web.

Waarom zijn groene websites belangrijk?

Het internet is een enorme energieverbruiker. Datacenters wereldwijd verbruiken een aanzienlijke hoeveelheid elektriciteit, en veel daarvan komt nog steeds uit fossiele brandstoffen. Als het een land zou zijn, zou het internet de zesde grootste stroomverbruiker zijn, verantwoordelijk voor 3-4% van de jaarlijks wereldwijde broeikasgassen (bron: websitecarbon.com). Allemaal stoppen met het internet is natuurlijk geen optie, maar we kunnen er wel voor zorgen dat we bewust en duurzaam gebruik maken van het internet. Zo ook met onze websites. Door over te schakelen op groene websites helpen we de CO2-uitstoot te verminderen.

De betekenis van een groene website

Een groene website is ontworpen, gehost en onderhouden met het oog op minimalisatie van de ecologische impact. Dit betekent dat elke stap in het proces van het bouwen en runnen van een website rekening houdt met duurzaamheid. Van de serverkeuze tot de gebruikte code, alles draagt bij aan een lagere CO2-uitstoot. In begrijpelijke taal betekent dit bijvoorbeeld:

  • Een groene website gebruikt enkel afbeeldingen wanneer deze nodig zijn en optimaliseert deze, zodat ze zo licht mogelijk zijn.
  • Een groene website bevat weinig tot geen video’s. Video’s zijn namelijk enorm zwaar en vaak niet nodig.
  • Een groene website heeft schone code, zodat er geen ongebruikte of overbodige code ingeladen hoeft te worden.
  • Een groene website trekt alleen relevante bezoekers, zodat er geen onnodig webverkeer optreedt.
  • Een groene website is toegankelijk, zodat ook bezoekers met beperkingen er gebruik van kunnen maken.
  • Een groene website streeft ernaar dat webpagina’s niet groter zijn dan 1MB.
  • Een groene website laadt ‘slim in’. Dat wil zeggen dat elementen pas geladen worden op het moment dat ze te voorschijn moeten komen, bijvoorbeeld bij het scrollen.

Wat zijn de voordelen van een groene website?

Een groene website is niet alleen goed voor het milieu, maar heeft nog meer voordelen. Een duurzame website is namelijk lichter, daardoor sneller en dus gebruiksvriendelijker. Snellere websites worden daarnaast ook nog eens beter gerangschikt door zoekmachines zoals Google en Ecosia. Win-win dus!

Hoe maak je een website groen(er)?

Kies een groene host

Begin bij de basis: de hosting. Groene hostingproviders gebruiken hernieuwbare energiebronnen zoals wind- of zonne-energie. Dit is een van de meest directe manieren om de milieu-impact van je website te verminderen. Benieuwd of jouw hosting groen is? Check dan deze tip.

Optimaliseer je website

Een efficiënte website verbruikt minder energie. Optimaliseer afbeeldingen, minimaliseer het gebruik van complexe scripts en zorg ervoor dat je pagina’s snel laden. Dit vermindert niet alleen de belasting van servers, maar verbetert ook de gebruikerservaring.

Ontwerp duurzaam

Denk na over duurzaam ontwerp. Dit betekent niet alleen esthetisch aantrekkelijk, maar ook functioneel en effectief met minimale impact. Gebruik een responsief design dat goed werkt op zowel desktops als mobiele apparaten om dubbele content overbodige belasting te voorkomen.

Sta stil bij elke keuze die je maakt

Van de back-end tot de gebruikersinterface, elke stap moet duurzaam zijn. Dit omvat het verminderen van de hoeveelheid data die verstuurd wordt en het kiezen van technologieën en frameworks die bekend staan om hun efficiëntie.

Hoe groen is jouw website?

Benieuwd hoe groen jouw website is? Begin dan met de test! Je vindt hier een aantal gratis tools om je website te meten. Zo weet je direct waar je kunt beginnen. Succes 🙂

Bronnen

Scroll naar boven