Stappenplan: Lettertypes verduurzamen

Continu ben ik op zoek naar manieren om websites milieuvriendelijker te maken, zonder dat dit afdoet aan de creativiteit van het webdesign. De vorige keer waren de afbeeldingen aan de beurt. Nu gaan we het hebben over lettertypes verduurzamen. Hoe dat zit en hoe je dit doet, lees je hier.

Huh, lettertypes verduurzamen? Waarom?

Iedere keer wanneer een bezoeker een website bezoekt, worden alle bestanden die op die webpagina staan opgehaald vanaf de server. De enige uitzondering hierop is wanneer deze bezoeker een van die bestanden al op diens computer heeft staan. Dat geldt dus ook voor alle lettertypes en stijlen op een webpagina. Als je veel bezoekers hebt, maakt het dus nogal uit of er iedere keer 100kB of 10kB moet worden geladen.

Systeemlettertypes

Het meest duurzame wat je kunt doen, is kiezen voor systeemlettertypes. Deze lettertypes zijn al geïnstalleerd op de computers van je gebruikers en hoeven dus ze niet gedownload te worden wanneer iemand jouw website bezoekt. Dit bespaart energie, je website laadt sneller en je vermindert de CO2-uitstoot.

Klinkt als een win-win, maar het nadeel van systeemlettertypes is dat de keuze niet reuze is. De meest bekende systeemlettertypes zijn:

  • Arial
  • Verdana
  • Helvetica
  • Tahoma
  • Times New Roman
  • Trebuchet MS
  • Georgia
  • Courier New

Dit zijn misschien niet de spannendste keuzes, maar ze zijn wel het groenst.

Stappenplan: Je eigen lettertype verduurzamen

Wanneer je een sterke visuele identiteit hebt vastgelegd in je huisstijl, wil je deze ook op je website doorvoeren. Gelukkig is er een manier om je custom lettertypes toch zo zuinig mogelijk te maken.

Stap 1: Koop of download het lettertype van je huisstijl

Vaak is dit een OTF (OpenType) of een TTF (TrueType) bestand. Download alleen de bestanden die je nodig hebt. Meestal heb je een apart bestand voor elke font-style (bijv. bold, cursief, regular). Sommige lettertypes hebben wel 10 verschillende font-styles. Kleine kans dat je deze allemaal nodig hebt.

Stap 2: Converteer het lettertype naar WOFF2

WOFF2 is het meest geoptimaliseerde formaat voor webfonts. Het is kleiner dan andere formaten zoals TTF of OTF, wat betekent dat het sneller laadt en minder energie verbruikt. Er zijn verschillende tools online beschikbaar waarmee je je lettertype eenvoudig kunt omzetten naar WOFF2.

Gebruik bijvoorbeeld deze converter van CloudConvert.

Stap 3: Upload het WOFF2 bestand op je website

Je hebt nu het lettertype uit je huisstijl verkleind. Deze nieuwe WOFF2-bestanden kun je uploaden op je website. Het verschil ga je niet zien, maar je webpagina’s zullen zeker een aantal kB lichter zijn én dus weer wat sneller laden! 🙂

Bronnen

Scroll naar boven