Afbeeldingen optimaliseren

Stappenplan: Afbeeldingen optimaliseren voor je website

Laadt jouw website traag of scoor je niet zo goed als je zou willen in duurzaamheidstools zoals Ecograder? Grote kans dat je aan de slag moet met je afbeeldingen. Het gewicht van een gemiddelde webpagina bestaat namelijk voor 54%(!) uit afbeeldingen. In deze blog leg ik je uit waarom het belangrijk is om je afbeeldingen aan te passen voordat je ze uploadt én hoe je dat kunt doen.

Waarom moet je afbeeldingen optimaliseren?

Het optimaliseren van afbeeldingen op je website is belangrijk omdat het je site sneller en zuiniger maakt. Wanneer afbeeldingen kleiner zijn in bestandsgrootte, kunnen ze veel sneller laden. Dit betekent dat bezoekers minder lang hoeven te wachten om de webpagina te zien, wat zorgt voor een fijnere ervaring. Snellere websites worden bovendien beter gevonden via zoekmachines zoals Google. Ook bespaar je hiermee data, wat vooral handig is voor bezoekers die geen grote databundels hebben. Bovendien helpt het energie te besparen, wat beter is voor het milieu. Door je afbeeldingen te verkleinen, help je dus niet alleen je bezoekers sneller jouw content te zien, maar draag je ook een steentje bij aan een groenere planeet.

Kortom, tijd om je afbeeldingen aan te pakken en alleen te uploaden wat je daadwerkelijk nodig hebt. Dat klinkt makkelijker dan het is. Want je wilt natuurlijk niet dat je afbeelding onscherp wordt. De kunst is dus om je afbeelding zo te optimaliseren dat deze zo klein mogelijk wordt, zonder dat dit ten koste gaat van de kwaliteit. Benieuwd hoe? Lees dan verder.

Stappenplan: Zó optimaliseer je je afbeeldingen

Stap 1: Bepaal je bestandsformaat

Kijken we naar een afbeelding, dan hebben we het meestal over twee verschillende bestandsformaten:

Stap 2: Bepaal de benodigde afmetingen

Zoek uit welke afmetingen je afbeelding moet hebben om goed weergegeven te worden op je website. Een icoon hoeft bijvoorbeeld veel minder groot te zijn dan een header afbeelding. Het aanpassen van de afmetingen kun je gratis doen via Canva. Gebruik je Adobe Photoshop? Dan kun je stap 2, 3 en 4 tegelijkertijd doen.

Hierbij een aantal richtlijnen:

Stap 3: Verklein je afbeelding

Als je je afbeelding in de juiste afmeting hebt gezet, heeft deze nog steeds niet het optimale gewicht. De vervolgstap is dan ook om je afbeelding te verkleinen. Hiervoor kun je een image compressor tool gebruiken, zoals deze. Zo’n tool verkleint je afbeelding, zonder kwaliteitsverlies.

Bij deze stap geldt: hoe kleiner hoe beter. Mijn eigen richtlijn hierbij is:

Stap 4: Zet je afbeelding om naar WebP

WebP is een relatief nieuw bestandsformaat voor afbeeldingen op het web. Doordat WebP een moderne indeling heeft, kan het afbeeldingen kleiner maken dan traditionele formaten zoals JPEG of PNG. Wil je voor de meest zuinige en duurzame oplossing gaan, dan maak je dus gebruik van het WebP-formaat. Via de tool Convertio kun je afbeeldingen omzetten naar WebP.

Houd hier opnieuw de richtlijn aan:

Stap 5: Upload je geoptimaliseerde afbeelding

Yes! Nu is het tijd om je afbeelding te uploaden. Vervang je een oude, grotere variant? Zorg dan dat je de deze verwijdert. Zo houd je je website meteen goed opgeruimd.

Leuke tip: meet de duurzaamheid van je website voor- én nadat je afbeeldingen verbeterd hebt. Zo kun je meteen zien wat het effect ervan is geweest.

Bronnen

Scroll naar boven